raznovrsno
Ovaj specijalitet je obavezan kod Zorice i Kemiša za Nikoljdan: Bez toga ne slave, iz njega odiše moć
Oni su ispoštovali sve običaje, pa su na stolu imali pogaču, sveću i ikonu sveca, ali i glavni specijalitet.
Danas veliki broj Srba slavi Svetog Nikolu, a među njima su i Zorica Brunclik i Kemiš.
Slavska trpeza kod poznatog para je raznovrsna, a podsećamo vas kako je to izgledalo godinama unazad.
Oni su ispoštovali sve običaje, pa su na stolu imali pogaču, sveću i ikonu sveca, ali i glavni specijalitet.
Ćerka Zlata objavila je fotografiju brancina u soli, koji je glavni specijalitet slavske trpeze.
Potrebni sastojci
- 2 kg krupne morske soli
- 1,5 kg brancina
- limun i pomorandža
- malo peršunovog lista ili ruzmarina
- 2 čena belog luka
- 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Način pripreme
Ribu dobro osušite krpom ili ubrusom, pa je malo iznutra posolite. Isecite pomorandžu i limun na kolutove i napunite ribu voćem, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Umutite tečnost iz konzerviranih leblebija i dodajte so.
Pripremljenu smesu sipajte u pleh za pečenje i položite brancina. Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena i takvu je pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem i poslužite sa krompirom i blitvom
(Espreso/blic/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!