Ovaj specijalitet je obavezan kod Zorice i Kemiša za Nikoljdan: Bez toga ne slave, iz njega odiše moć
Zorica i Kemiš, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

raznovrsno

Ovaj specijalitet je obavezan kod Zorice i Kemiša za Nikoljdan: Bez toga ne slave, iz njega odiše moć

Oni su ispoštovali sve običaje, pa su na stolu imali pogaču, sveću i ikonu sveca, ali i glavni specijalitet.

Objavljeno: 12:36h

Danas veliki broj Srba slavi Svetog Nikolu, a među njima su i Zorica Brunclik i Kemiš.

Slavska trpeza kod poznatog para je raznovrsna, a podsećamo vas kako je to izgledalo godinama unazad.

Oni su ispoštovali sve običaje, pa su na stolu imali pogaču, sveću i ikonu sveca, ali i glavni specijalitet.

Ćerka Zlata objavila je fotografiju brancina u soli, koji je glavni specijalitet slavske trpeze.

Brancin u soli
Brancin u solifoto: Printscreen/Instagram/_zlatanija_

Potrebni sastojci

- 2 kg krupne morske soli

- 1,5 kg brancina

- limun i pomorandža

- malo peršunovog lista ili ruzmarina

- 2 čena belog luka

- 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija

Način pripreme

Ribu dobro osušite krpom ili ubrusom, pa je malo iznutra posolite. Isecite pomorandžu i limun na kolutove i napunite ribu voćem, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Umutite tečnost iz konzerviranih leblebija i dodajte so.

Pripremljenu smesu sipajte u pleh za pečenje i položite brancina. Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena i takvu je pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem i poslužite sa krompirom i blitvom

00:21

Pevač Emir Đulovic večeras je ulični svirač u Knez Mihailovoj.

(Espreso/blic/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.